Programma Nationale Dodenherdenking 4 mei 2023
Algemene begraafplaats Schoonhoven
18:45 uur Beiaardbespeling
19:15 uur Ontvangst genodigden Stadhuis
19:30 uur ‘Stille tocht’ naar de Algemene begraafplaats
19:45 uur Klokgelui torens Schoonhoven
19:50 uur Aankomst Algemene Begraafplaats Schoonhoven
19:50 uur Koraalmuziek door combo Tavenu en Brassband op de algemene Begraafplaats
19:55 uur Declamatie op de Algemene Begraafplaats
19:59 uur Last Post
20:00 uur Twee minuten stilte
20:02 uur Wilhelmus eerste en zesde couplet
20:05 uur Kranslegging op de Algemene Begraafplaats
20:07 uur Koraalmuziek
20:09 uur Toespraak door de burgemeester/ wethouder
20:12 uur Defilé langs oorlogsgraven/koraalmuziek
Nationale Herdenking
Wat is de Nationale Herdenking?
Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.
De herdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam en de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk daar aan voorafgaand worden georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De aanwezigheid van het Staatshoofd, een vertegenwoordiging van de Staten-Generaal en van de Rijksministerraad, is een bevestiging van het nationale karakter van de herdenking.
4 mei in het land
Niet alleen in de hoofdstad maar ook in alle andere Nederlandse gemeenten vindt op 4 mei een herdenking plaats. Ook bij die herdenking staat het herdenken van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog centraal. Daarnaast is er vaak ook aandacht voor de specifieke historische gebeurtenissen in de eigen gemeente. In een gemeente vinden vaak meerdere herdenkingen plaats bij verschillende monumenten. Tot slot vinden op 4 mei herdenkingen plaats op bijzondere historische locaties zoals in de voormalige kampen Westerbork, Vught, Amersfoort en bijvoorbeeld de Hollandse Schouwburg in Amsterdam
Nationale Viering van de Bevrijding
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.
5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.
Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.