De geschiedenis van Oranje Boven Schoonhoven
Inleiding:
In de Schoonhovense krant van 24 augustus 1977 kwam ik een uitgebreid verhaal tegen over de geschiedenis van Oranje Boven Schoonhoven gedurende de eerste 50 jaar van zijn bestaan. Daarnaast werd aandacht besteed aan het 50-jarig jubileumfeest. Het lijkt mij zinvol om deze verhalen op onze website te zetten. Al die verhalen uit het verleden zijn natuurlijk interessant, maar ook leerzaam. Wat ons bij deze verhalen opvalt is dat men niet alleen in onze tijd, maar ook in het verleden, vaak te kampen heeft gehad met een tekort aan vrijwilligers en een tekort aan financiële middelen.
We kunnen echter de conclusie trekken dat Oranje Boven Schoonhoven altijd weer de moed en vitaliteit had om deze problemen te overwinnen.
Wij vertrouwen er als bestuur van Oranje Boven Schoonhoven op dat dit ons in de toekomst ook zal lukken.
De verhalen uit de eerste 50 jaar heb ik uitgebreid tot verhalen uit de eerste 75 jaar.
Deze verhalen zijn nog terug te vinden in onze Oranje Boven Boekjes (beheerd door Joke Zwijnenburg) en in oude krantenartikelen.
Ik heb hierbij echter een keuze moeten maken.
Pieter Heerens, voorzitter
De eerste 75 jaar
1. De oprichting van Oranje Boven Schoonhoven
In de Schoonhovense krant van 24 augustus 1977 stond over de oprichting van Oranje Boven Schoonhoven het volgende:
Eigenlijk is de Schoonhovense Oranjevereniging Oranje Boven opgericht op 17 januari 1928. Toch wordt het 50-jarig jubileum gevierd in augustus. De oorzaak hiervan is dat over het allereerste begin van de vereniging een ingezonden stuk in de Schoonhovensche Courant van 17 augustus 1927 stond. Het was een oproep een Oranjevereniging op te richten en in die krant werd het volgende vermeld:
“Het lijkt wel of men in Schoonhoven afgedaan heeft met Oranje feestvieren. Wel denkt men aan een groot festival op 20 augustus, maar 31 augustus zal weer onopgemerkt voorbijgaan. Na de jubileumfeesten van 1923 is hier niets meer gedaan om den dag van 31 augustus, die in de Schoonhovense doofpot geraakt is, te herdenken. Dit is voor het Oranjegezinde stadje een schande. Een permanent comité moet opgericht worden om de verjaardag van het Koninklijk Huis op waardige wijze te vieren. Ongetwijfeld zullen de plaatselijke zang- en muziekverenigingen hun medewerking verlenen. Gerust zonder veel kosten komt de dag vol. En daarom nu nog aangepakt.
Ondergetekenden roepen alle Oranjegezinden op, om op donderdag 18 augustus om 8 uur ’s avonds bij Van Asperen ( nu: Belvédère) te komen om een permanent comité op te richten en zoo ieder jaar feest te vieren, ter ere van ons oud en geëerd Oranjehuis”.
De ondergetekenden die het initiatief hadden genomen waren de volgende tien heren: B.J. Teyinck, G. Bouwmeester Jr., R. van Blokland, C.M. Malingre, P. Stokvis, J. Slager, C. van Willenswaard. J. Valkenburg Jr., A. Brink en J. Niekerk Jr.
Zij hadden succes met hun indringende oproep. De volgende avond zat het hotel Belvédère vol met aanhangers van het Oranjehuis. B.J. Teyinck was voorzitter van de vergadering. Er kwam al direct een toezegging van een belangrijke gift binnen en naar aanleiding hiervan schonken ook veel aanwezigen een bedrag. Het totaal bedrag was echter nog te gering om er veel mee te kunnen doen; daarom besloot men dat de comitéleden met een lijst bij de burgerij langs zou gaan, “teneinde iedereen in de gelegenheid te stellen voor de viering van de feestdag een penningske te offeren”. Er werd een voorlopig comité gevormd en men nam het besluit in een volgende vergadering een vaste vereniging op te richten.
Nog geen veertien dagen werd er een groots feest gevierd in de zilverstad.
Het begon al op de vooravond van Koninginnedag met een concert van de Rooms-Katholieke muziekvereniging TOAGENO. De volgende morgen vroeg maakten herauten in Oud- Hollandse klederdracht een rondgang door de stad en om 9 uur was er een aubade voor het stadhuis door de schoolkinderen. De kinderen ontvingen allen een drinkglas met de beeltenis van koningin Wilhelmina en een traktatie. Op het Doelenplein begonnen kinderspelen en ’s middags werden er volksspelen gehouden, terwijl de vereniging TAVENU muziek verzorgde. Tenslotte was er ’s avonds een lampionoptocht.
De Schoonhovensche Courant van vrijdag 2 september 1927 gaf een uitvoerig verslag van Koninginnedag, die voor het eerst sinds jaren weer gevierd was. Men eindigde aldus:
“Het comité dat in zo’n korte tijd dit feest samenstelde, heeft eer van zijn werk en wij spreken dan ook de verwachting uit, dat er hiervan een stoot uitga, waardoor er spoedig een flinke blijvende Oranjevereniging gevormd zal worden”.
En hoe ging het nu verder?
Op 7 oktober 1927 wordt een vergadering gehouden in het hotel á la Station. De opkomst is matig. Wel zijn er adhesiebetuigingen binnengekomen. Men besluit circulaires te verspreiden, door middel waarvan de burgers van Schoonhoven zich kunnen opgeven als lid van de Oranjevereniging. De contributie wordt op tien cent per maand gesteld.
Op 17 januari 1928 wordt de eerstvolgende vergadering gehouden in hotel Belvédère. De opkomst is nu zeer gering, hoewel 274 mensen zich als lid opgegeven hebben. De heer J. van Oostende wordt gekozen tot voorzitter van de nieuwe Oranjevereniging. De naam van de vereniging wordt Oranje Boven en tot doel wordt gesteld:
“Het aankweken der liefde tot ons vorstenhuis en het feestelijk gedenken van den verjaardag van koningin Wilhelmina en eventueel andere nationale gedenkdagen”.
2. Tienjarig bestaan (bronzen jubileum)/1937
Het tienjarig bestaan van de vereniging wordt niet gevierd. Er is geen geld voor.
3. Vijfentwintig jarig bestaan (zilveren jubileum)/1952
Het 25-jarig jubileum zou oorspronkelijk wel gevierd worden, maar kon niet doorgaan vanwege de beperkte financiële middelen in die tijd. Het was in 1952. De laatste week van augustus stond bol van de activiteiten: Hardloopwedstrijden rondom de Haven, viswedstrijden, volksspelen, kinderspelen en zelfs een wielerwedstrijd.
Gang van zaken in 1952
Het gaat volgens de notulen niet goed met Oranje Boven. Er klinken sombere geluiden. Men heeft geen batig saldo meer, in tegendeel, er is een tekort. “Oranje Boven is slechts een failliete boedel”, sprak voorzitter W. Groenen in een bestuursvergadering. Toch kwam de viering van het naderende zilveren jubileum ter sprake. Op 17 januari 1953 zou de vereniging een kwart eeuw bestaan. Voorzitter Groenen stelde echter voor het maar niet te vieren vanwege “de benarde toestand” van de kas. De andere bestuursleden wilden het feest echter toch graag vieren, hetzij later in het jaar, hetzij met een feestavond waarbij de kas gebaat zou zijn. Het zilveren jubileum is echter ook niet gevierd.
Op 30 april 1953
Zonder dure en grootscheepse engagementen werd toch een programma voorbereid, dat de gehele dag vulde. Daarmee werd aangetoond dat het ook met bescheiden middelen mogelijk is een Koninginnedag te vieren.
4. Vijftig jarig bestaan in 1977 (gouden jubileum)
Dit feest wordt op zaterdag 27 augustus 1977 gevierd. Op de avond van die dag wordt ook de voetbalinterland Nederland- Ierland gespeeld, zodat de aandacht versnipperd zou zijn. Het jubileumcomité heeft nog even met de gedachte gespeeld de televisie-uitzending op groot beeld in Het Bastion te projecteren, doch dat bleek geen haalbare kaart te zijn. Er is uiteindelijk in onderling overleg gekozen voor 27 augustus en dat het een groot feest wordt staat vast. Vooraf is een officiële ontvangst gepland door het gemeentebestuur van Schoonhoven.
-
Podium
Het hoogtepunt tijdens de jubileumviering was het aanbieden van het rijdend podium. Dat rijdend podium kon gezien worden als een geschenk van de gehele gemeenschap. Het initiatief voor het podium was van het jubileumcomité, dat bestond uit de erevoorzitter van Oranje Boven J. de Gruijter, erelid C.C. Wiezer, H.A. de Langen, tweede voorzitter van Oranje Boven en toegevoegd aan het comité W. van Engelen, lid van verdienste, C. Lotz erelid, J.v.d.Berg, erelid, J.J. van Kaam, erelid, J.J. Purnot, oud bestuurslid, W. Steinkamp, oud bestuurslid, W. de Wit, bijzondere activiteiten en burgemeester A.P. Schouwenaar, beschermheer van Oranje Boven.
Er bleek voor het rijdend podium f. 17.500,- nodig te zijn. Dat bedrag kwam er vrij vlot door f.10.000,- aan bijdragen van het bedrijfsleven en middenstand, een gemeentelijke garantie van f.5.000,- en een verzoek aan het Anjerfonds om een bijdrage van f.2.500,- . Het Anjerfonds liet al heel snel weten dat het bedrag er zou komen. Tenslotte werd er nog een collecte onder de burgerij gehouden, die nog eens f.2.000,- opbracht. Dat bedrag van f.19.500,- bleek echt nodig te zijn. Men dacht dat voor de overkapping vijf spanten nodig zouden zijn, maar het moesten er acht worden. Het podium werd voorlopig gestald in de montagehal van het aannemersbedrijf De Gruijter en Van Engelen. Dit bedrijf zorgde ook voor de omvangrijke afbouw van het podium. (Het verrijdbare podium van Oranje Boven werd naar het idee van deze ondernemers vervaardigd en door hen afgewerkt)
Van het podium konden alle verenigingen in Schoonhoven gebruik maken.
-
Het programma van het gouden jubileumfeest (1977)
Alle leden krijgen een feestprogramma toegestuurd, waarvoor Gerrit Neven een fraaie omslag heeft getekend.
Op de feestdag wordt het podium omstreeks kwart voor drie ’s middags door voorzitter De Gruijter van het jubileumcomité overgedragen aan burgemeester Schouwenaar, die het vervolgens aanbiedt aan de heer D. van der Zweep, de voorzitter van Oranje Boven. Na de overdracht is TAVENU de eerste die van het podium gebruik gaat maken. Het korps speelt onder meer een mars, die het tijdens de jubileumviering van het vorig jaar van Oranje Boven kreeg aangeboden. Dit alles speelt zich af in de buitenlucht nabij het Bastion. Na TAVENU zorgen de drie Schoonhovense koren voor een vocaal concert. Tijdens de optredens houdt Oranje Boven van 15 tot 17 uur een receptie in Het Bastion voor de gehele Schoonhovense bevolking en alle verenigingen die blijk van belangstelling willen geven.
In het Bastion wordt ’s avonds op een luisterrijke wijze feest gevierd. Het feest is hooguit voor twee leden per gezin. Inmiddels is het aantal leden van Oranje Boven gestegen tot 740 leden. Er is de hele avond muziek. Daarvoor zorgen de Brabantse blaaskapel De Drie Donken en het Hobby Trio uit Schoonhoven. Voor de feestavond heeft het gemeentebestuur een subsidie van f. 500,- beschikbaar gesteld, de avond kost echter twee mille.
Twee mannen van verdienste
De heren Jan de Gruijter en Chris Wiezer zijn in deze eerste 50 jaar van groot belang voor Oranje Boven geweest. De heer Jan de Gruijter is jarenlang een energieke voorzitter geweest en de heer Chris Wiezer een uitstekend penningmeester. Dertig jaar hebben zij samen deel uitgemaakt van het bestuur van Oranje Boven, waarvoor zij een koninklijke onderscheiding gekregen hebben. Oranje Boven is hun veel dank verschuldigd!
Zomaar uit een programmaboekje.
Inleiding:
Ik heb hiervoor het jaar 1970 gekozen, daar in dit programmaboekje ook het 25-jarig Bevrijdingsfeest is opgekomen. Het valt je op dat er in die tijd al vrij uitvoerige activiteitenprogramma’s aan de Schoonhovense bevolking werden aangeboden.
-
De voorkant van het programmaboekje.
Er worden drie dagen vermeld:
30 april, de verjaardag van H.M. de Koningin
4 mei, Nationale Dodenherdenking
5 mei , Bevrijdingsfeest.
Verder staat op de voorkant van het programmaboekje vermeld:
Beschermheer: Burgemeester J. Aten (het was de gewoonte dat deze functie door de plaatselijke burgemeester vervuld werd)
Erevoorzitter: J. Seton
Ereleden: J. v.d. Bergh
van Kaam
Bestuur : J. de Gruijter voorzitter
J.G.M. Ponsioen secretaris
C.C. Wiezer penningmeester
H.A. de Langen
Mevr. A. v. Engelen-van Doorn
Mevr. F. Neven- v. Dogterom
van Polanen
A.P. Ram
W.A. van Engelen
Met medewerking van de K.W.J. afdeling Schoonhoven.
Secretariaat: Lopikerstraat 69.
5. Herdenkingsbijeenkomst 25 jaar vrij/1970
Burgemeester en wethouders van Schoonhoven roepen de Schoonhovense burgerij op tot bijwoning van een bijzondere Herdenkingsbijeenkomst, die dankzij de welwillende medewerking van de Kerkvoogdij van de Ned. Herv. Gemeente in de Ned. Herv. Kerk, aan de Haven, zal worden gehouden.
De bijeenkomst zal plaatsvinden op Maandag 4 mei 1970, aanvang 20.30 uur (na beëindiging van de stille tocht).
Er wordt het volgende vermeld:
Slechts één spreker, te weten Ds. A. van Ginkel, legerpredikant te Amersfoort zal aandacht vragen voor de 25 jaar geleden herwonnen vrijheid en de betekenis daarvan voor kerk en volk.
Het onderwerp is: “Bevrijd om waakzaam te zijn”
De bijeenkomst zal voorts geheel in het teken staan van herdenking en bezinning over bezetting en bevrijding.
Medewerking zal worden verleend door :
Het Schoonhovens Gemengd Koor (dirigent A. van Vliet), Henk Kok (orgel) en Mevrouw J.B. Odekerken- Eigeman (declamatie), terwijl de heren H.J. van Collem ( alt-viool) en B. Hoon (sopraan-saxofoon) een instrumentale bijdrage zullen leveren.
Het programma van deze bijeenkomst, die in overleg met de gezamenlijke plaatselijke kerken is opgesteld, zal bij de ingang worden uitgereikt.
Schoonhoven, april 1970
Burgemeester en wethouders van Schoonhoven,
De burgemeester, J. Aten
De secretaris, F.W. Steinkamp.
6. Nationale Herdenkingsavond van alle oorlogsslachtoffers, 4 mei 1970
Het programma luidt als volgt:
19.45 uur Opstellen Stille Tocht op het Kerkplein voor de R.K. Kerk
Route: Kerkplein, Wal, Alg. Begraafplaats.
20.00 uur Kranslegging bij het Monument op de Alg. Begraafplaats.
M.m.v.. Tamboers en Trompetters van het Tamb. Korps der Inf .
20.30 uur Herdenkingsdienst in de Ned. Herv. Kerk, m.m.v. Schoonhovens Gemengd Koor o.l.v. A. v. Vliet; de heren van Collem en Hoon.
Ds. A. van Ginkel, legerpredikant.
Mevrouw J. Odekerken-Eigeman ( declamatie).
Henk Kok (orgel)
——————————————————————————————————–
Om 18.00 uur verzoeken wij U de vlag halfstok te hijsen als teken van rouw over de gevallenen, waarna om 20.02 uur de vlag in top gehesen dient te worden uit blijdschap over onze bevrijding.
Op deze dag mag slechts de Nationale vlag (zonder wimpel) gehesen worden.
—————————————————————————————————————————–
7. Programma 25-jarig bevrijdingsfeest op 5 mei 1970
7.00 uur Kanonschoten op 4 hoeken van de stad.
7.15 uur Klokgelui door alle Kerken en het Stadhuis
8.00 uur Vlaghijsen op de Stenen Brug door de Padvinderij m.m.v. Muziekvereniging TAVENU
Voorlezen Bevrijdingsproclamatie vanaf het bordes, m.m.v. Trompetters.
9.15 uur Ballonnen afhalen voor de ballonnen wedstrijd in de Stadhuisstraat bij het pakhuis van de heer Purnot.
10.00 uur Aankomst Estafetteploeg van de Atletiekvereniging met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen.
Ontsteking Bevrijdingsvuur door Burgemeester J. Aten. Voorlezing van de Oorkonde der Gemeente Wageningen.
De Ballonnen zullen hierna opgelaten worden.
10.30 uur Opening van het pret- en eetfestijn op de Haven, welke voor het verkeer is afgesloten. Bij de kramen kunt u gratis broodjes, soep en koffie krijgen; hetgeen wordt aangeboden door de Schoonhovense Middenstand.
Traktatie voor de Schoolkinderen kan hier tegen inlevering van de hun verstrekte bon in ontvangst genomen worden.
Attrakties zijn ook in de kramen aanwezig.
Muzikale Show door Muziekvereniging TOAGENO met Majorettes.
11.30 uur Carillon Luisterwedstrijd, o.l.v. beiaardier J. v. d. Ende. Formulieren hiervoor te krijgen bij de kramen rond de Stenen Brug.
13.30 uur Opstellen Allegorische Optocht op de Opweg.
Medewerking verlenen de beide Muziekverenigingen.
19.00 uur Ringrijderij met auto’s om de Haven. Opgeven voor deelname aan de start op de Stenen Brug.
19.30 uur Optreden POP BANDS op de Stenen Brug, afgewisseld met Platenprogramma en/of Hammondorgel, met prijsuitreiking van de Carillonwedstrijd en de Optocht.
20.00 uur Groots en schitterend Vuurwerk in het plantsoen, hetgeen U vanaf de Nieuwe Singel kunt aanschouwen. Het Plantsoen is voor het publiek afgesloten.
Dit vuurwerk wordt u aangeboden door de “Ondernemerskring Schoonhoven en Omstreken”.
Gaarne willen wij op deze plaats de Ondernemerskring Schoonhoven e.o. onze welgemeende dank betuigen voor deze fraaie geste.
Op Bevrijdingsdag verzoeken wij U van zonsopgang tot zonsondergang te vlaggen zonder wimpel.
Wij behouden ons het recht voor om indien dit nodig mocht blijken dit programma, te wijzigen.
Voor deelname aan de verschillende onderdelen kunt U zich melden aan de start voor het betreffende onderdeel of bij het secretariaat.
8. Het advertentiebeleid
Het valt op dat er maar twaalf advertenties zijn, waaronder één van het bestuur.
“Oranje Boven”
Indien de festiviteiten ontspanning bezorgd hebben, lijkt het ons redelijk dat U ook in de kosten bijdraagt door lid te worden van onze vereniging. U kunt zich opgeven bij de leidinggevende personen van de diverse activiteiten of op onderstaande adressen: De heer J. de Gruijter, Lopikerstraat 59, de heer A.P. Ram, Adam van Vianenstraat 30, Mevr. A. van Engelen- van Doorn, 2e Olivier van Noortstraat 19, Mevrouw F.Neven-Dogterom, Albr.Beilinggracht 24.
En wat te denken van deze advertentie (met de hand geschreven) van Terberg –Schoonhoven N.V. ,Beneluxlaan 62, Schoonhoven.
1945 ——————————————————————- 1970
Het is feest! Feest, omdat we “vrij” zijn. Vrij om te leven hoe U wilt. Vrij om te wonen waar U wilt. Vrij om te werken bij wie U wilt.
Vrij ook, om een auto te kopen waar U wilt. Niemand, die U verplicht om een bepaald merk aan te schaffen.
Nu we het toch over vrijheid hebben: Mogen wij de vrijheid nemen U te wijzen op de legio voordelen, die de Volkswagen U te bieden heeft?
We hebben ze staan: te kust en te keur!
In elke prijsklasse. Moeten we nog méér zeggen?
Loop maar vrij rond bij automobielbedrijf Terberg –Schoonhoven N.V.
9. Uit het Programmaboekje van 1979:
Voorzitter D. van der Zweep schrijft in het voorwoord van Koninginnedag in 1979:
Het valt niet mee elk jaar weer iets anders te verzinnen en er ook nog voor te zorgen dat het programma er beter uitziet dan het vorig jaar. We hebben ons best gedaan en hopen dat ons programma ook nu weer in de smaak valt. We hopen, dat het bij de aubade niet weer regent. We hadden echter niet om die regen gevraagd. Jammer is het, dat er van de 16 scholen dit jaar één is , die niet meedoet. We hopen volgend jaar weer compleet te zijn. Na de aubade is er van 10 tot 12 uur op het Doelenplein een feest- en kindermarkt. De kinderen kunnen hier meedoen aan allerhande spelen van zaklopen tot paal klimmen en kussengevecht, steltlopen, kortschieten en doeltrappen enz. Ook kan de jeugd meedoen aan een songfestival. Er is een clown aanwezig en er zijn op de speelplaats van de St. Bartholomeusschool kleuterspelletjes. Ook het koek vergulden is weer present. Wij zijn de SPOMUZA en de deelnemende verenigingen zeer dankbaar voor de organisatie van dit grootse festijn. Ook de firma Hieselaar voor het op stelten zetten van Schoonhoven. ’s Middags is er een groot schuttersfeest. Het Akkermansgilde uit Venlo gaat hier hun koningsschieten vieren. Dit feest begint om één uur nabij “de Stadsherberg” met een optocht van twee enorme poppen: de reus Valuas en zijn vrouw- de legendarische stichters van Venlo. We hopen, dat veel kinderen als schutter of jager verkleed deze twee reuzen willen begeleiden. Na een kroningsplechtigheid op het bordes van het stadhuis en schatting betalen in de hal , begint het schieten op een haan boven op een paal van 16 meter op het Avantri-terrein. Dank aan de Dienst Gemeentewerken en met name de heer Kortlever, voor de technische oplossingen van de diverse en vele problemen. ’s Avonds is er een groot vuurwerk in de Gracht te bezien vanaf de Nieuwe Singel. Het park is die avond afgesloten. Dank aan de firma De Gruijter & Van Engelen , die bij gelegenheid van hun 20-jarig bestaan dit aan de Schoonhovense gemeenschap aanbiedt. Voor wie dan nog niet uitgefeest is, zijn er de “Paniekzaaiers” bekend van radio en TV in “Het Bastion”.
Wij wensen u een fijne dag toe.
Namens het bestuur
D.van der Zweep, voorzitter.
10. Kerstzang op de Stenenbrug/1979
Eind zeventiger jaren, begin tachtiger jaren heeft kerstzang plaatsgevonden op de Stenenbrug. Het gemeentebestuur van de Noorse plaats Arendal was in die tijd de schenker van een grote kerstboom.
Het programma op 19 december 1979 zag er als volgt uit:
19.15 uur Carillonbespeling
19.30 uur Ontsteking van de kerstboom
Koraal: Abide with me
Samenzang: Deze bestond uit de volgende liederen:
-
Wij komen tesamen
Door kinderen van de lagere school:
-
Maria die zoude naar Bethlehem gaan
-
Herders hij is geboren
-
Hoe leit dit kindeke hier in de kou
Evangelielezing uit Lukas 2 door burgemeester A.P. Schouwenaar
Samenzang: * De herdertjes lagen bij nachte
11. Programmaboekje 4 mei 1980
4 mei- Herdenkingsbijeenkomst 35 jaar vrij.
19.00 uur Carillonspel door de heer Jaap van der Ende.
19.30 uur Vertrek vanaf het stadhuis naar het monument op de Algemene Begraafplaats
Medewerking drumband “Tavenu” en de heer C. Faay.
20.00 uur Kranslegging.
Wij verzoeken u om vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen
20.30 uur Bijeenkomst in het gereformeerde kerkcentrum De Hoeksteen
Medewerking zal worden verleend door Ds. S. van der Veen uit Krimpen a/d IJssel, die een toespraak zal houden met als titel: “Na 35 jaar bevrijding”.
Kon. Rotte’s Mannenkoor ( 119 leden) uit Rotterdam en Bram van Oort (orgel), Gerrit Neven (dwarsfluit), mevr. J.B. Odekerk-Egeman (declamatie)
Het programma van deze bijeenkomst wordt u bij de aanvang van de dienst uitgereikt.
Na afloop is er gelegenheid tot koffiedrinken en het bezichtigen van de Anne-Frank-tentoonstelling.
In het programmaboekje van 1981 zien we weer een heel ander programma.
Dit feest vindt plaats in het Bastion op 31 januari 1981 ter gelegenheid van de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Beatrix in het kader van Schoonhoven 700.
Het programma luidt als volgt:
10.00 uur Bastion
Poppenkast voorstelling van het poppentheater “Hildebrand” voor kleuters.
11.00 uur Sola Gratia
Populair concert van “De Brassband” Schoonhoven
13.30 uur Bastion
Songfestival voor de schoolgaande jeugd t/m de leeftijd van 12 jaar.
Opgeven bij de Hoofden van School
16.00 uur Bastion
Disco voor de jeugd van 12 tot 16 jaar
Er worden geen alcoholische dranken verstrekt.
Disco door Pacific
20.30 uur Bastion
Oranje Bal (historische kledij wordt op prijs gesteld). Muziek “The Black Birds”
Tevens optreden van Olivier van Noort en Jacoba van Beieren (Arto Post)
00.01 uur Sluiting.
Tevens zien we de volgende oproep staan in het Programmaboekje 30 april 1981
Het bestuur Oranje Boven zou het op prijs stellen dat alle kinderen in Historische Klederdracht verschijnen, dit vooral met het oog op de historische spelen van die dag.
En wat stond er zoal in allerlei voorwoorden?
Burgemeester Schouwenaar schrijft:
De verkiezingsstrijd is weer in alle hevigheid losgebarsten en het is dan ook voorstelbaar dat men in het buitenland zou denken dat in Nederland een burgeroorlog voor de deur staat!
En dan plotseling op 30 april wordt het werk stil gelegd, worden vlaggen gehesen en straten versierd, klinkt feestmuziek door dorpen en steden en zingt en danst jong en oud. Dan is het feest in Nederland. Immers, op 30 april vieren wij de verjaardag van Koningin Beatrix en haar moeder Prinses Juliana en bewijst de Nederlander bij alle verscheidenheid van opvattingen toch een eenheid te vormen als het gaat om de staatsvorm. Nederlanders zijn gelukkig met deze constitutionele monarchie, gelukkig ook met de wetenschap dat het Staatshoofd haar plaats kent in deze moderne democratie. En aan die blijdschap wordt eens per jaar uiting gegeven.
Ook in Schoonhoven. Het bestuur van Oranje Boven heeft weer een gezellig programma gemaakt, een rijk gevarieerd feestmenu voor een ieder klaargemaakt. Ik hoop dat u daar allemaal van zult genieten, waardoor het een echt familiefeest zal worden. Het bestuur van “Oranje Boven” dank ik zeer voor de vele voorbereidingen en wens hen veel succes bij de uitvoering van hun plannen.
12. In het Programmaboekje van 1983 lezen we:
-
U vindt het een goed programma? Laat blijken en wordt lid!
-
U vindt het weer waardeloos? Niet langer wachten maar lid worden en meepraten.
-
U kunt zich opgeven als nieuw lid bij mevrouw S. van Baren.
-
De contributie bedraagt slechts f. 5,- per jaar.
13. Herdenkingen en Festiviteiten rond 40 jaar bevrijding/1985.
In het programmaboekje van dinsdag, 30 april 1985 schrijft heer Th.J. Purnot , de toenmalige voorzitter:
Beste stadsgenoten
Dit jaar zal de viering van onze bevrijding 40 jaar geleden een extra dimensie geven na de jaarlijkse dodenherdenking en Koninginnedag. Misschien zouden wij er allen eens bij stil moeten staan of we die zo zwaar bevochten vrijheid die wij hebben wel aanwenden op de manier die ons werkelijk vrijmaakt – en niet misbruikt wordt om anderen te knechten of onderuit te halen. Laten we elkaar ook de vrijheid geven deze op de voor hem of haar passende wijze te herdenken. Ons programma hoopt daar een goede mogelijkheid toe te geven. Van hieruit wil ik allen die op welke wijze dan ook meegewerkt hebben en meewerkten aan de tot de tot standkoming en uitvoering van het programma en de bestuursleden die bergen werk hebben verzet, van harte danken.
“Oranje Boven” wenst iedereen zinvolle dagen.
Burgemeester A.P Schouwenaar schrijft het volgende over deze 40-jarige herdenking:
De viering van de verjaardag van Koningin Beatrix zal dit jaar – nu het 40 jaar geleden is dat Nazi-Duitsland moest capituleren- mede in het teken staan van de Bevrijding. Niet alleen dat de data dicht bij elkaar liggen, maar vooral ook omdat door de eeuwen heen de begrippen Oranje en Vrijheidsstrijd in elkaars verlengde liggen. Tijdens de laatste wereld- oorlog heeft Koningin Wilhelmina op een markante en voorbeeldige wijze leiding gegeven aan de strijd tegen de bezetters en Haar bezielende woorden via Radio –Oranje hebben zeer velen in bezet Nederland moed gegeven om de onderdrukking te dragen en kracht geschonken om de strijd tegen de bezetters voort te zetten.
Dat gaan we eind april en begin mei herdenken.
Oranje Boven” heeft hiervoor een speciaal aangepast programma ontworpen, een programma waarover – ach waarom zou ik het verdoezelen- enige discussie is ontstaan.
Ik ben van mening, dat wij de tegenstellingen snel moeten vergeten en ons dienen op te maken om gezamenlijk met oprechte vreugde en de verjaardag van Koningin Beatrix en het Bevrijdingsfeest te vieren. Ik wens alle organisatoren hiermee veel succes.
1945 Bevrijding 1985
Tentoonstelling in de “Openbare Bibliotheek” vanaf 29 april tot 15 mei a.s.
Een samenvatting van een tentoonstellingsproject 1945-1985 rond het thema “Vrijheid” van de Anne Frankstichting in de openbare bibliotheek. Via een videoband zullen interviews afgewisseld door historische fragmenten worden weergegeven.
14. Programmaboekje mei 1985
Programma “Open dag”
Zilverstadruiters op Koninginnedag.
-
Rondrit door de stad. Start 10.30 uur vanaf het manageterrein aan de Populierenlaan.
-
Openingswoord van de voorzitter en presentatie van paarden en pony’s.
-
Ponycaroussel
-
Pas de deux
-
Springcaprilly (pony’s)
-
Mendemonstratie
-
Handicaprace
-
Dressuurdemonstratie ( Z-klasse Hellen v.d. Tol)
-
Springcaprilly (paarden)
-
Rijden door kinderen uit het publiek
-
Stal paarden en pony’s
-
Ringsteken
-
Parade en sluiting.
Op 6 mei 1985 is er dan een Waterspektakelshow voor het Stadhuis.
Er is een Waterspektakelshow, Appie en Flappie , Dropping, Bevrijdingsconcert van Brass-band Schoonhoven en het Schoonhovens Gemengd koor en een Lampionnenoptocht.
Radioflitsen E.O vanuit Schoonhoven.
Schoonhoven- De Evangelische Omroep (E.O.) zal tijdens Koninginnedag en de avond ervoor radio-uitzendingen vanuit Schoonhoven verzorgen. Op maandag 29 april is er een uitzending van 19.00 tot 20.00 uur op Hilversum 1 van Het Bastion.
15. Programmaboekje mei 1992
Voorwoord Burgemeester D.W. Wassenberg- Welp
Binnenkort is het alweer 30 april en vieren we de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Beatrix. Het is dan altijd groot feest in Schoonhoven in dat zal het ook dit jaar weer worden.
In dit programmaboekje zult u zien dat de Vereniging “ Oranje Boven” weer een heel feestelijk programma in elkaar heeft weten te zetten.
Een hele nieuwe activiteit dit jaar is de vrijmarkt. Een leuk initiatief dat ongetwijfeld zal bijdragen aan een gezellige drukte in onze stad.
Ik wens u allen, jong en oud, een feestelijke Koninginnedag toe en ga er vanuit dat ook dit jaar het “Oranjezonnetje” ons niet in de steek laat.
Ook voorzitter H. den Houdijker spreekt in zijn voorwoord over de vrijmarkt:
Voor het eerst dit jaar een vrijmarkt in Schoonhoven. Wij hopen dat dit nieuwe evenement een succes zal zijn, maar gezien de inzet van enkele vrijwilligers en het bestuur zal dit zeker zo zijn.
Over de Vrijmarkt wordt vermeld:
Vanaf 10.30 uur start de Vrijmarkt. De Vrijmarkt strekt zich uit over de Haven en de Lopikerstraat. Een uitgebreid assortiment aan waren zal u door zowel particulieren als marktlieden worden aangeboden. De markt zal tot 17.00 uur plaatsvinden.
In dit programma wordt nog melding gemaakt van het feit dat TAVENU en de BRASSBAND de leerlingen van de basisscholen naar de Stenenbrug begeleiden.
Het bestuur van “Oranje Boven” bestaat in de beginjaren van de negentiger jaren uit:
Voorzitter: H. den Houdijker
Secretaresse: G.M. van Dee
Vicevoorzitter/penningmeester S. Kortlever
Bestuursleden: W. Brouwer en A. Trompetter
De Feestliederen die gezongen worden, zijn bijna allemaal alternatieve liederen:
Wilhelmus
Klepperman van elleven
‘t Is feest Tralala
Ze zeggen: De school is afgebrand.
Van dubbele Jan
Waarom luiden alle klokken in de stad
Van Hertog Jan
Hoor de muzikanten
Gouden zonnen
Het Tovertrompetje.
De mispoes.
Om 11.13 uur vond het Afschieten van het Vestingkanon plaats.
(Dit gebeurde echter illegaal, vandaar dat de eigenaar het Oorlogsmuseum in Delft dit kanon later weghaalde)
20.00 uur Lampionnenoptocht
20.00 uur Concert in Kerkelijk Centrum “De Hoeksteen”.
Uitgevoerd worden werken van Albinoni, Händel en liederen van Nederlandse componisten. Medewerking wordt verleend door:
Jannie de Ruiter- Broekhuizen- saxofoon
Lenie Vos – sopraan
Jaap den Besten – orgel
-
Programmaboekje mei 2002
Er is dat jaar op Koninginnedag veel muziek in de stad.
-
Zingen van liederen tijdens de aubade
-
Concert in “Sola Gratia”
-
Dweilorkest
-
Concert in “Bovenberghe”
-
Straatmuziek door de jeugd.
-
Brassband in concert op de nieuwe Visbrug
-
Live muziek en slangen bij Holle Bolle Gijs
-
Hit The Ceiling bij de Blauwe Duif
-
Live muziek in de stad
-
Kinderdisco in Het Bastion
Tenslotte,
-
In het Oranje Boven Schoonhoven 75 jaar boekje
wordt uitgebreid aandacht besteed aan :
-
Het Ontstaan van Oranje Boven:
-
Wat er aan vooraf ging
-
Hoe het begon
-
Lang zal zij leven
-
De historie:
-
Feesttooi in de Appelstraat
-
Twee koninginnen
-
Oorlog en bevrijding
-
En wij, gebukt onder het juk der schande, gedenken hen.
-
Schoonhoven en Oranje
-
Tevens is er een namenlijst van alle bestuursleden van Oranje Boven Schoonhoven opgenomen vanaf 1928